NOS NieuwsAangepast

Nederland naar Zeerechttribunaal

Nederland zet de procedure bij het Internationaal Zeerechttribunaal om de medewerkers van Greenpeace in Rusland vrij te krijgen door. Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Rusland houdt het Greenpeaceschip Arctic Sunrise aan de ketting. De bemanning zit vast. Nederland vindt dat Rusland dat recht niet heeft.

Timmermans heeft het tribunaal gevraagd om een voorlopige maatregel, waarbij het schip en de bemanning worden vrijgelaten in afwachting van de definitieve uitspraak over de zaak.

Geen verrassing

Nederland is twee weken geleden begonnen met een arbitrageprocedure over de rechtmatigheid van de Russische actie. Minister Timmermans zegt: "We wachten nog op een reactie van de Russen daarop. Ondertussen gaat het diplomatieke verkeer ook gewoon door."

Timmermans benadrukt dat de stap van vandaag niet als een verrassing zal komen voor de Russen: "Iedereen heeft het recht in zo'n procedure om na twee weken om een voorlopige maatregel te vragen. Dat weten de Russen."

Het verzoek is zojuist bij het Zeerechttribunaal in Hamburg ingediend. De hoorzitting zou volgens Timmermans binnen twee à drie weken kunnen plaatsvinden. De procedure duurt ongeveer een maand.

Mondjesmaat

De minister denkt dat Nederland juridisch "goede papieren" heeft in de zaak.

Greenpeace Nederland is blij met de stap van de minister. Volgens een woordvoerder kan dit betekenen dat de bemanning eerder vrijkomt. "Ze zitten vast op een absurde aanklacht dus elke dag die ze vastzitten is er een te lang."

Greenpeace heeft mondjesmaat contact met de bemanning. Dat loopt voornamelijk via het advocatenteam. Volgens de woordvoerder maken ze het naar omstandigheden goed, maar is duidelijk dat hun rechten worden geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl