NOS NieuwsAangepast

Turkije zit Bram Vermeulen dwars

NOS-correspondent Bram Vermeulen wil er via de rechter achter komen waarom hij door de Turkse autoriteiten wordt tegengewerkt en als "veiligheidsprobleem" is bestempeld.

Vermeulen staat op een zwarte lijst, maar de Turken weigeren te zeggen waarom dat is.

Verboden persoon

Sinds begin dit jaar wordt de NOS-correspondent steeds aangehouden door de grenspolitie als hij Turkije binnenkomt. Hem is verteld dat hij in de computers aan de Turkse grenzen staat aangemerkt als verboden persoon.

Ook na tussenkomst van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weigeren de Turkse autoriteiten te verklaren waarop die beschuldiging is gebaseerd. "Ieder land heeft het recht zijn soevereiniteit te beschermen'', zegt een Turkse diplomaat.

Niet het land in

Vermeulen beschikt over een geldige verblijfsvergunning en perskaart, die aan het einde van dit jaar aflopen.

De autoriteiten hebben aangegeven dat hij na 1 januari het land niet meer binnenkomt zolang zijn naam op de zwarte lijst staat. Vermeulen werkt als correspondent voor de NOS, NRC Handelsblad en de VPRO.

Grensstreken

Vermeulen heeft in de afgelopen jaren veelvuldig gereisd en met tal van groeperingen in de grensstreken gesproken.

De problemen aan de Turkse grens dateren van begin dit jaar, maanden voor de protesten begonnen tegen de regering van premier Erdogan.

Naar Zuid-Afrika

Vermeulen keert aan het eind van dit jaar terug naar Zuid-Afrika. Die beslissing had hij al genomen voor de problemen aan de Turkse grens begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl