NOS NieuwsAangepast

Fukushima lekt radioactief water

Bij de kerncentrale van Fukushima is opnieuw radioactief water weggelekt. Dit keer komt dat omdat eigenaar Tepco heeft onderschat hoeveel regen er gisteren zou vallen, zegt persbureau Reuters.

Bij de kerncentrale staan zo'n duizend tanks, waarin radioactief water is opgeslagen dat gebruikt werd voor de koeling van de centrale. Daaromheen liggen bassins met regenwater dat radioactief kan zijn.

Normaal gesproken wordt dit regenwater in lege tanks opgeslagen, gecontroleerd en daarna, mits schoon, in zee gepompt.

Overgelopen

Gisteren ging het mis omdat er veel meer regen viel dan verwacht: 100 millimeter in plaats van de verwachtte 30 tot 40. De pompen konden dit niet aan waardoor 12 van de 23 bassins overliepen.

Eén bassin bevatte water met strontium 90 met een waarde die 71 keer hoger ligt dan wat geacht wordt veilig te zijn. Vermoedelijk is het water in zee gestroomd. Hoeveel het was, is niet bekend.

Japan slaagt er maar niet in om de problemen bij de kerncentrale onder controle te krijgen. De problemen begonnen in maart 2011 toen een aardbeving en tsunami het koelsysteem ontwrichtte. Dit leidde tot meltdowns en explosies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl