NOS NieuwsAangepast

Familieleden weigeren Yad Vashem

Familieleden van de eerste Arabier aan wie een Yad Vashem-onderscheiding is toegekend, willen die niet in ontvangst nemen.

De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor niet-Joden die hun leven of vrijheid hebben geriskeerd om Joden te redden uit handen van de nazi's. Tijdens een officiële ceremonie krijgen zij de eretitel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' en hun naam wordt bijgezet in de 'Muur der Rechtvaardigen' in de tuin van Yad Vashem in Jeruzalem.

De Egyptische dokter Mohamed Helmy kreeg de onderscheiding vorige maand postuum toegekend omdat hij in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers in huis nam.

Slechte relatie

De Yad Vashem Stichting kon in eerste instantie geen familieleden vinden van Helmy. Persbureau AP slaagde er wel in drie familieleden in Caïro te vinden. Maar zij willen niets met de eervolle onderscheiding te maken hebben vanwege de slechte relatie tussen Israël en Egypte.

"Als welk ander land dan ook de onderscheiding had uitgereikt, dan zouden we er blij mee zijn geweest", zei een familielid tegen persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl