NOS NieuwsAangepast

Facebook: onthoofdingsfilm mag

Het onthoofdingsfilmpje dat dinsdag op Facebook verscheen, mag online blijven staan. Volgens de site wordt er aandacht gevraagd voor gruwelpraktijken, en is het filmpje niet in strijd met de richtlijnen. Er ontstond ophef na het verschijnen van de bloederige beelden, waarin bij iemand de keel wordt doorgesneden, waarschijnlijk in Syrië.

Veel mensen wilden het filmpje laten verwijderen, maar dat is volgens Facebook niet nodig. "Mensen delen deze video op Facebook, juist om deze praktijken te veroordelen. Facebook vindt dat dit een bijdrage levert en niet gecensureerd zou moeten worden", aldus een woordvoerder.

In februari was er ook veel ophef over 2 onthoofdingsfilmpjes op Facebook. Die filmpjes haalde Facebook uiteindelijk wel offline.

De woordvoerder benadrukt dat dergelijke filmpjes niet mogen als het geweld wordt verheerlijkt. "Het delen van beelden om sadistische redenen is verboden. Als de video geplaatst zou worden om deze gebeurtenis te vieren, of dergelijke praktijken aan te moedigen, zou Facebook er anders mee omgaan."

Naakt

Facebook staat er wel om bekend actief op te treden tegen afbeeldingen die naakt bevatten. Het NOS op 3 Facebook-account werd eerder dit jaar 24 uur geschorst vanwege het delen van een artikel over porno.

Weekblad De Groene Amsterdammer moest vorig jaar een coverfoto van Facebook halen omdat er een naakte vrouw op stond, en in 2010 moest een Australische vrouw een foto van een naakte porseleinen pop van haar pagina te verwijderen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl