NOS NieuwsAangepast

Grote brand in centrum Leeuwarden

In het centrum van Leeuwarden woedt een grote uitslaande brand in zeker vijf historische panden aan de Kelders. De brand begon in een kledingwinkel en sloeg over naar ten minste zeven naastgelegen winkels en appartementen daarboven.

Een klein aantal mensen heeft rook ingeademd. Volgens de politie is er instortingsgevaar.

Drie straten in de omgeving zijn ontruimd, tientallen bewoners zijn opgevangen in een hotel in de buurt. Er is veel rookontwikkeling, maar het is nog niet bekend of er gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. "Maar we sluiten zeker niet uit dat er asbest is vrijgekomen, omdat het om oude gebouwen gaat", zegt de politie. De brand brak rond 17.15 uur uit. Rond 20.45 uur bestond er nog steeds gevaar dat de brand zich zou uitbreiden.

'Maak ruimte'

De brandweer is met groot materieel uitgerukt, de politie roept het toekijkende publiek op om ruimte te maken voor de hulpdiensten. "Dat is vooral preventief. Maar het is natuurlijk in de binnenstad, dat is altijd lastiger bereikbaar", zegt de politiewoordvoerder.

De brand is uitgebroken in kledingwinkel Freestyle. Het pand ernaast is nu een kapperswinkel, maar was in 1876 het geboortehuis van Mata Hari. Zij werd in 1917 in Frankrijk geëxecuteerd wegens spionage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl