NOS NieuwsAangepast

Demmink mogelijk toch vervolgd

De vroegere topambtenaar Joris Demmink wordt mogelijk toch vervolgd voor misbruik van minderjarigen. Twee Turkse mannen willen dat via een artikel 12-procedure bereiken. Die procedure werd vandaag achter gesloten deuren gevoerd bij het gerechtshof in Arnhem. Dat heeft hun advocaat Adèle van der Plas laten weten aan het ANP.

Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd tegengesproken. De mannen deden twee keer aangifte tegen hem.

Betrouwbaarheid van aangifte

De Rijksrecherche deed vervolgens onderzoek naar Demmink. Het OM meldde in februari 2012 dat er onvoldoende aanknopingspunten waren voor een strafrechtelijk onderzoek. Het OM twijfelde aan de betrouwbaarheid van de aangifte. Het gerechtshof kan via de artikel 12-procedure het OM dwingen om nader onderzoek te doen.

Volgens advocaat Van der Plas moet het misbruik gebeurd zijn in de jaren 90 in Turkije, tijdens dienstreizen. Demmink heeft gezegd dat hij sinds 1987 niet meer in Turkije is geweest. Maar de advocaat wijst op een Turks document, waaruit zou blijken dat Demmink op 20 juni 1996 nog naar Turkije is gereisd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl