NOS NieuwsAangepast

Rutte: koning geen pion maken

Premier Rutte zegt dat de spanning tussen Rusland en Nederland geen aanleiding is om de koning niet naar Rusland te laten gaan.

"Maar de koning moet geen pion worden", zei hij na de ministerraad.

"We mogen niet verwachten dat de koning gesprekken kan voeren, dat is aan politici."

Koning Willem-Alexander gaat 9 november naar Rusland om het vriendschapsjaar tussen de twee landen af te sluiten. Er is onder meer een concert van het Concertgebouworkest.

Hoofd koel houden

"Als wij ons hoofd koel houden, hoeft het bezoek niet politiek beladen te zijn." In een ontmoeting met president Poetin was volgens Rutte niet voorzien. "Poetin gaat kijken of ontmoeting inpasbaar is, kijken of het mogelijk is."

Volgens Rutte heeft Nederland een uitstekende relatie met Rusland, maar is er op dit moment sprake van incidenten.

Op 5 oktober werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Scheveningen gearresteerd. Hij zou zijn kinderen hebben mishandeld. Russische politici drongen erop aan dat de politiemensen die Borodin arresteerden, worden opgepakt. "Dat gaan we niet doen", zei Rutte daarover.

De mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou volgde niet lang daarna, op 14 oktober.

In de nacht van 17 op 18 oktober werd er ingebroken in het tijdelijke kantoor van Greenpeace in Moermansk. En er was een inbraak in een woning in Den Haag die onder Russisch beheer staat.

Stap voor stap oplossen

"Die incidenten moeten we één voor één, stap voor stap, met een koel hoofd oplossen. En dan kunnen we met zijn allen zorgen voor een feestelijke afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar," zegt Rutte.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een diplomatieke oplossing voor de kwestie van de dertig gearresteerde Greenpeace-activisten. "Als er maandag geen oplossing is, stapt Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg", zegt Rutte.

Dat het Concertgebouworkest heeft laten weten iets te willen doen voor de homorechten in Rusland bij een optreden op 8 en 9 november in Moskou, vindt Rutte geen probleem. "Het is een private instelling die gaat over zijn eigen planning en agenda."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl