NOS NieuwsAangepast

Steun voor rector islam-universiteit

Het bestuur van de Islamitische Universiteit in Rotterdam weigert afstand te nemen van de bekritiseerde rector van de universiteit.

In een persverklaring laat het College van Bestuur weten dat kranten onjuist hebben bericht over uitspraken van de theoloog Ahmet Akgündüz. Minister Asscher noemt de verklaring een "gemiste kans".

Gisteren ontstond commotie over uitspraken die de rector zou hebben gedaan over demonstranten in het Gezi-park in Istanbul. Hij zou steniging hebben aangeduid als "een van de voorgeschreven straffen binnen de islam".

Verklaring

In de verklaring laat de universiteit weten dat de rector in zijn lessen de theorie heeft willen uitleggen. "De rector heeft, zich beroepende op de vrijheid van meningsuiting, academische onderwerpen vanuit een islamitisch-wetenschappelijk perspectief toegelicht." Hij had daarbij niet als doel om te discrimineren, beledigen of geloofsaspecten van bevolkingsgroepen af te keuren, aldus het College van Bestuur.

Minister Asscher van Sociale Zaken zei donderdag in de Tweede Kamer dat de anti-westerse uitspraken van de rector niet door de beugel kunnen. Asscher eist tekst en uitleg en overweegt de toestemming om opleidingen te geven in te trekken.

Vanmiddag demonstreren in Rotterdam alevieten tegen de rector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl