NOS NieuwsAangepast

Colataks tegen overgewicht Mexico

In Mexico komt een belasting op ongezond eten en drinken. De Senaat heeft een regeringsvoorstel bekrachtigd om accijns op frisdranken te gaan heffen. Voortaan zal voor elke liter suikerhoudende frisdrank een toeslag van 1 peso (ruim 5 eurocent) naar de schatkist gaan.

Ook gingen de senatoren akkoord met het voorstel een extra btw-toeslag van 5 procent te gaan heffen op een hele reeks 'ongezonde' etenswaren, zoals zoutjes, chocolade en pindakaas.

Overgewicht

De maatregelen zijn onderdeel van een nieuw offensief tegen het overgewicht waaraan meer dan 70 miljoen Mexicanen lijden. Acht van de tien Mexicaanse kinderen zijn te dik. Tien miljoen mensen in het land lijden al aan diabetes, volksziekte nummer één. Mexico heeft de hoogste Coca-Colaconsumptie per hoofd van de bevolking in de wereld.

De grote frisdrankproducenten hebben een felle campagne tegen invoering van de accijns gevoerd. Televisa en TV Azteca, de twee maatschappijen die samen het tv-monopolie in Mexico hebben, weigerden de afgelopen dagen onder druk van de lobby een overheidsspotje uit te zenden waarin het probleem werd uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl