Vervuilde buitenlucht die wordt ingeademd, is officieel aangemerkt als veroorzaker van longkanker. Dat heeft het kankerinstituut IARC van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN bekendgemaakt.

De onderzoekers van de WHO plaatsen luchtvervuiling voortaan in dezelfde categorie als kankerverwekkende stoffen als tabak, plutonium en ultraviolette straling.

Dat vervuilde lucht hart- en longziekten veroorzaakt was al bekend, maar voor kanker ontbraken de bewijzen. Het IARC vermoedt (.pdf) ook een verband tussen luchtvervuiling en blaaskanker.

Uitlaatgassen

Vervuilde lucht wordt onder meer veroorzaakt door uitlaatgassen van auto's en energiecentrales, industrie-uitstoot, maar ook de lucht uit verwarmingsinstallaties in woningen.

Deze week werd bekend dat de luchtvervuiling langs de A13 bij Rotterdam volgens de regionale milieudienst fors is toegenomen sinds de maximumsnelheid daar is verhoogd. Volgens de WHO is het rapport een belangrijk document voor regeringen om in actie te komen.

De WHO concludeert uit recente cijfers dat wereldwijd 223.000 mensen stierven aan longkanker die te wijten is aan luchtvervuiling. Meer dan de helft van de doden viel in China en andere Oost-Aziatische landen met veel industrie en smog.

STER reclame