NOS NieuwsAangepast

Studenten Zeeland krijgen onterecht hbo-diploma

De hbo-opleiding Communicatie van de HZ University Zeeland ligt onder vuur. Een beoordelingscommissie constateerde dat bijna een op de vijf studenten, die daar tussen 2009 en 2012 afstudeerden, onterecht een voldoende heeft gekregen voor hun eindscriptie. Bij nog eens 12 procent van de beoordelingen worden vraagtekens gezet. En de hogeschool was nog wel zo trots dat het was uitgeroepen tot beste hogeschool van Nederland in de Keuzegids HBO 2014.

De HZ University weet dit al sinds december vorig jaar en kreeg de tijd om een aantal verbeteringen door te voeren. De opleiding heeft toen een verbeterplan opgesteld en dat ziet er goed uit, aldus de commissie. Wat er gaat gebeuren met de afgestudeerde studenten die eigenlijk een onvoldoende hadden moeten krijgen, is nog onduidelijk.

Even schrikken

Michiel van der Velde rondde in 2009 zijn communicatieopleiding aan de HZ University Zeeland af en schrok wel even toen hij het nieuws hoorde: "In eerste instantie denk je: wat is er aan de hand? Want de afgelopen jaren zijn er genoeg voorbeelden geweest van opleidingen waar je diploma opeens niet veel waard bleek te zijn."

Na een belletje met de hogeschool was hij wel gerustgesteld: zoals het er nu uitziet, blijven de diploma's gewoon geldig. Overigens heeft hij zijn communicatie-opleiding met 'veel plezier' gedaan en "geen enkel moment het idee gehad dat het niet goed was".

"Diploma's staan niet ter discussie"

Directeur de Buck zegt dat de diploma's wel terecht zijn afgegeven: "De diploma's staan wat ons betreft niet ter discussie". Er was dan wel wat mis met de onderzoekskwaliteiten van de studenten, maar voor de rest is het niveau volgens hem wel goed genoeg.

"Als je in 2010 besluit om de lat hoger te leggen, kun je niet verwachten dat studenten die toen bezig waren meteen aan die aangescherpte eisen voldoen", aldus De Buck. Hij doelt daarmee op het nieuwe accreditatiesysteem van beoordelingscommissie NVAO, waarbij onvoldoendes gemakkelijker een onvoldoende krijgen.

Studeerde jij tussen 2009 en 2012 Communicatie aan deze hogeschool? Laat het ons weten! Hier zie je hoe je met ons in contact kan komen:

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl