NOS NieuwsAangepast

Dr. Oetker steunde Hitlerregime

De Duitse zakenman Rudolf-August Oetker was een nazi. Hij meldde zich vrijwillig voor de Waffen-SS. De Oetkerfamilie en het Oetkerconcern steunden de nazi's en hebben daarvan geprofiteerd. Dat schrijven historici in het boek 'Dr Oetker und der Nationalsozialismus' dat maandag verschijnt.

Het boek is een initiatief van de familie Oetker en het onderzoek is ook door de familie betaald. Rudolf-August Oetker (1916-2007) verzette zich altijd tegen een onderzoek naar zijn activiteiten in de oorlogsjaren. "Hij wilde over deze periode niet praten", zegt zijn 69-jarige zoon August, oud-topman en voorzitter van de commissie van advies van de Duitse multinational.

August Oetker beschouwt het boek als een waarschuwing aan iedereen "om zich in te zetten voor een open, vrije maatschappij en iedere totalitaire stroming vastberaden te bestrijden".

Stiefvader

Rudolf-August Oetker kwam in 1941 in de zaak. Die werd op dat moment geleid door zijn stiefvader, die een grote invloed op hem uitoefende. Rudolf-Augusts biologische vader was in de Eerste Wereldoorlog bij Verdun gesneuveld.

In 1944 kwamen de stiefvader, Rudolf-Augusts moeder en zijn halfzusters om bij een bombardement. Vanaf dat moment leidde Rudolf-August het bedrijf, tot hij hij in 1981 met pensioen ging en zijn zoon August hem opvolgde.

Het Oetkerconcern werd in 1891 opgericht door de grootvader van Rudolf-August: dr. August Oetker. Het bedrijf is in Nederland vooral bekend van toetjes en bakproducten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl