NOS NieuwsAangepast

Vissersboot vastgelopen bij Petten

Op de Noordzee bij Petten is een Belgische vissersboot vastgelopen op een strekdam. Dat gebeurde rond 4.30 uur, nadat een visnet in de schroef van het schip was gekomen.

De kustwacht kon vanmorgen weinig doen voor de Zeldenrust met drie opvarenden. "Er staat een hevige branding, een harde wind en het schip ligt op stenen, daardoor kunnen we er niet bij komen", zei een woordvoerder van de hulpdienst.

Sleepboot

De boot ligt zo'n 50 meter van de kust. De sleepboot moet vanwege de ondiepte voor de kust bij Petten zo'n 1800 meter van de kustlijn vandaan blijven. Doordat de sleepboot van de kustwacht een sleeplijn van 1200 meter heeft, kan de sleepboot niet dicht genoeg bij de vissersboot komen om de kabel te bevestigen.

Inmiddels heeft de eigenaar van het schip, het Belgische bedrijf Op Hoop van Zegen BVBA, een bergingsbedrijf ingeschakeld. Dat stuurt vanuit Den Helder een sleepboot die in ondiep water kan varen. Dit schip gaat proberen de kotter rond 15.30 uur, als het vloed is, weg te trekken.

Poolshoogte

De boot heeft diesel gelekt. Volgens de kustwacht is dat zo weinig, dat er geen gevaar is voor de natuur. Inspecteurs van het bergingsbedrijf zijn met laag water via een lijn aan boord geklommen om poolshoogte te nemen.

De drie bemanningsleden zijn nog aan boord. Zij lopen op dit moment geen gevaar, de kustwacht heeft een helikopter stand-by staan voor het geval hun situatie verandert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl