NOS NieuwsAangepast

Vaker maagbloeding na bezuiniging

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Het aantal risicopatiënten dat een maagbloeding heeft gekregen omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Huisartsen en apothekers waarschuwden eerder dit jaar al voor de gevaren van het niet meer vergoeden van deze maagbeschermende middelen.

Maagzuurremmers worden sinds 1 januari 2012 alleen nog vergoed bij chronisch zieken. Wie de middelen meer dan een half jaar gebruikt, hoeft alleen de eerste verstrekking van de middelen zelf te betalen en krijgt de rest vergoed. Andere gebruikers moeten alles zelf betalen. De eerste keer kost ongeveer 13 euro, daarna bedragen de kosten zo'n 7 euro per maand.

De risicopatiënten uit het onderzoek zijn gebruikers van bekende ontstekingsremmende pijnstillers als diclofenac en ibuprofen, ook bekend als NSAID's. Wie daarbij aan een bepaald risicoprofiel voldoet, krijgt ook maagbeschermende middelen voorgeschreven.

Apotheken

In 2012 kregen 2600 van die risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruikten een maagbloeding. Dat waren er 360 meer dan in 2011. In naar schatting een kwart van de gevallen ging het om een gecompliceerde maagbloeding.

Aan het onderzoek hebben tweeduizend Nederlandse apotheken meegedaan. Uit hun cijfers blijkt dat er in 2012 in totaal 22.000 mensen bij zijn gekomen die maagzuurremmers zouden moeten slikken vanwege het gebruik van NSAID's, maar die dat niet doen.

Farmaceut AstraZeneca, fabrikant van onder meer maagzuurremmers, heeft het onderzoek van het IVM mede gefinancierd. Het instituut doet ook geregeld onderzoek voor het ministerie van VWS.

Nader onderzoek

Het IVM roept minister Schippers op om nader onderzoek te doen naar de effecten van het schrappen van maagzuurremmers uit de basisverzekering. Het ministerie hoopte 75 miljoen euro te besparen door het niet-chronisch gebruik niet meer te vergoeden.

Het IVM heeft niet berekend wat de kosten zijn van de extra maagbloedingen bij risicopatiënten die zijn opgetreden sinds de maagzuurremmers niet meer worden vergoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl