NOS NieuwsAangepast

'Shutdown' Amerika voorbij

De Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben ingestemd met het plan dat de begrotingsproblemen in de VS voorlopig oplost. Even na middernacht Amerikaanse tijd maakte de handtekening van president Obama het plan officieel.

De Republikeinen en de Democraten zijn overeengekomen dat het schuldenplafond tijdelijk wordt opgehoogd. Zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden stemden ook veel Republikeinen in met het voorstel.

In de Senaat was de uitslag 81 stemmen voor en 18 tegen. In het Huis van Afgevaardigden stemden 285 leden voor en 144 tegen.

Limiet

Het was de laatste dag voor de partijen om het eens te worden. Hierna zou de overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen kunnen voldoen, omdat de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld bereikt werd.

Obama zei na de stemming in de Senaat dat hij hoopt dat de oplossing voor de begrotingsproblemen de volgende keer niet te elfder ure komt. Met het akkoord komt ook de 'shutdown', de sluiting van sommige overheidsdiensten, tot een einde.

Begin volgend jaar moeten de partijen opnieuw onderhandelen, omdat de afspraken maar tot 7 februari gelden.

Obamacare

De Republikeinen probeerden de uitvoering van Obamacare, de wet voor de gezondheidszorg, te voorkomen door de financiering ervan te blokkeren. Die eis, en ook hun meeste andere eisen, hebben de Republikeinen moeten laten vallen.

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de VS zijn AAA-status kon verliezen als er geen akkoord kwam. Bij het uitblijven van een akkoord zou de VS de wereld kunnen meesleuren in een recessie. Kort nadat bekend werd dat de partijen een akkoord hadden bereikt, noteerden de Amerikaanse beurs een winst van bijna 2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl