NOS NieuwsAangepast

Cao-akkoord Grolsch; acties voorbij

Bierbrouwer Grolsch en vakbond FNV Bondgenoten hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De medewerkers hebben hun staking per direct beëindigd. De avondploeg is weer aan het werk gegaan.

Gisteren legden de medewerkers de brouwerij vrijwel volledig stil om hun eisen kracht bij te zetten. Eerder gingen de distributiemedewerkers die de horeca bevoorraden al in staking.

Prestatie

In de tweejarige cao is een loonsverhoging afgesproken van 2,5 procent. Daarnaast kunnen individuele medewerkers op basis van prestatie er nog 1 procent bijkrijgen.

Grolsch wilde dat het personeel in ruil voor die variabele beloning drie atv-dagen zou inleveren. Die eis is van tafel.

Trots

FNV-onderhandelaar Erik de Vries is tevreden over het behaalde resultaat. "De staking heeft de medewerkers van de brouwerij enorm aangegrepen. Mensen zijn zo trots op hun bedrijf. Ze willen daar eigenlijk niet tegen vechten, maar door de opstelling van de directie voelden ze zich daartoe gedwongen. Zij zijn blij dat deze situatie achter de rug is en dat ze gewoon weer bier kunnen maken in Enschede."

De cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april van dit jaar. "Dat betekent dat we in ieder geval een dik jaar niet om de tafel hoeven", zegt De Vries. "En dat is gezien de gebeurtenissen van de afgelopen weken ook wel even goed. Want het is wat ver gegaan de afgelopen dagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl