NOS NieuwsAangepast

América Móvil trekt bod KPN in

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil trekt zijn overnamebod op KPN in. Het bedrijf van de steenrijke Carlos Slim was al maandenlang in gesprek met KPN over een overname.

De reden voor América Móvil om er nu mee te stoppen is de blokkade die werd opgeworpen door de Stichting Preferente Aandelen B KPN. Eind augustus kreeg die een meerderheid van de stemmen bij KPN in handen door de uitgifte van speciale aandelen.

América Móvil zegt dat het hierdoor niet meer dan 50 procent van het stemrecht kan verwerven bij KPN en dat daarmee een essentieel onderdeel van de plannen van het bedrijf onmogelijk wordt gemaakt. Daarmee gaat de Stichting Preferente Aandelen in tegen het belang van aandeelhouders die hun aandelen aan América Móvil wilden verkopen, aldus de Mexicanen. Het bedrijf zegt voorstellen te hebben gedaan over de strategie en werkgelegenheid, maar dat KPN daarover pas verder wilde praten als América Móvil het bod zou verhogen.

De Stichting Preferente Aandelen B KPN zegt niet tegen een overname te zijn geweest, maar zich wel te hebben ingezet voor ordentelijke onderhandelingen tussen de partijen. Volgens de stichting opereerde América Móvil op een niet-ordentelijke manier en kon de continuïteit en zelfstandigheid van KPN daardoor in het geding komen. De stichting zegt zich verder te beraden op de ontstane situatie.

Verklaring

Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters wil nu wel een verklaring van KPN over hoe de onderhandelingen gegaan zijn. Slagter heeft er wel begrip voor dat KPN probeerde een hoger bod bij América Móvil los te peuteren. Hij vond het bod van 2,40 euro per aandeel ook te mager. "Maar KPN moet nu wel laten zien dat het als zelfstandig bedrijf meer waard is. Ik vind het van América Móvil wel halstarrig dat ze het bod weigerden te verhogen."

KPN wil niet inhoudelijk reageren op de intrekking van het bod. "We hebben er kennis van genomen en gaan het bericht bestuderen," was het enige wat een woordvoerder erover wilde zeggen.

Een maand geleden zei KPN nog dat de overnamegesprekken constructief waren. Het Mexicaanse telecombedrijf van Carlos Slim liet op 9 augustus weten van plan te zijn een bod uit te brengen op de uitstaande aandelen van KPN. Het bedrijf had toen al zo'n 30 procent van KPN in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl