NOS NieuwsAangepast

Timmermans: Lavrov is geschokt

De Russische minister van Buitenlandse Zaken is geschokt door de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou. Dat zei hij in een telefoongesprek met zijn Nederlandse collega.

"Hij noemde het een ernstig misdrijf. Dat vind ik een gunstig teken", zei Timmermans na afloop. Hij sprak van "een eerste stap". "Nu komt het erop aan dat er onderzoek wordt gedaan. Wij zullen hierover in gesprek blijven."

'Illegaal binnentreden'

Lavrov vertelde aan de Nederlandse minister dat er een strafzaak is geopend "die gericht is op het illegaal binnentreden van een woning en het gebruik van geweld tegen een persoon".

Het wordt een breed en diepgaand onderzoek, aldus Timmermans. Hij heeft de Russen toegezegd dat de Nederlandse ambassade zal meewerken.

Volgens Timmermans noemde Lavrov de betrekkingen tussen Nederland en Rusland voortreffelijk. "Hij zei dat hij het jammer zou vinden als die betrekkingen zouden beschadigen." Dat is wederzijds, voegde hij eraan toe.

Bezoek Willem-Alexander

Op de vraag of het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Rusland naar aanleiding van het incident wordt afgelast, zegt Timmermans: "Alle mogelijkheden liggen nu open".

Hij wil eerst alles op een rijtje zetten, overleggen met de minister-president en een debat voeren met de Tweede Kamer. "Vervolgens kunnen we conclusies trekken."

Download hier de brief (pdf) die minister Timmermans woensdagavond aan de Tweede Kamer stuurde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl