NOS NieuwsAangepast

Nieuwe hofdame voor koning

Koning Willem-Alexander heeft een nieuwe hofdame in dienst genomen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Het gaat om Annemijn Crince le Roy - van Munster van Heuven.

Crince le Roy- van Munster van Heuven studeerde fysiotherapie in Utrecht en werkte daarna enkele jaren als fysiotherapeut bij de marine. De afgelopen jaren was ze lid van de commissie van toezicht van de Rotterdamse Noordsingel-gevangenis.

Ook bekleedt ze een aantal bestuursfuncties bij onder meer Erasmusstichting Rotterdam, de Vereniging Rotterdamse Fondsen en de Stichting Schoonoord in Rotterdam.

Adel

Hofdames helpen de koning en zijn familie bij de voorbereiding van evenementen en gaan vaak mee op bezoeken in binnen- en buitenland. Ze zijn herkenbaar aan een chiffre op hun kleding, een broche met de initiaal van de vorst.

Vroeger waren hofdames vaak ongetrouwde meisjes van adel, die in het paleis van de vorst woonden. Sinds het begin van de twintigste eeuw is dat geen vereiste meer. Juliana haalde hofdames vaak uit haar vriendenkring, tegenwoordig worden ze op hun merites geselecteerd, zoals organisatietalent en een sterk sociaal netwerk.

Hofdames ontvangen geen salaris en kunnen alleen onkosten declareren. Ze zullen daarom zelf naast hun erefunctie ook in hun levensonderhoud moeten voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl