NOS NieuwsAangepast

Straf Navalny nu voorwaardelijk

Een rechtbank in de Russische stad Kirov heeft de gevangenisstraf van oppositieleider en Kremlincriticus Aleksej Navalny omgezet in een voorwaardelijke straf.

Navalny was in beroep gegaan tegen de vijf jaar cel die hij had gekregen wegens fraude. Hij zou als adviseur van de gouverneur van Kirov een partij hout hebben verduisterd.

Mensenrechtenorganisaties spraken van een politiek proces omdat Navalny een uitgesproken tegenstander is van president Poetin. Een dag na zijn veroordeling werd hij op borgtocht vrijgelaten, in afwachting van het hoger beroep.

Verkiezingen

Navalny had als blogger veel aanhang gekregen en speelde in 2011 en 2012 een belangrijke rol bij de protesten tegen Poetin.

In september deed hij mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Die werden gewonnen door zittend burgemeester Sobjanin, een aanhanger van Poetin. Navalny eiste vervolgens een hertelling omdat er volgens hem met de stemmen was geknoeid.

Navalny kreeg officieel 27 procent van de stemmen. Dat was veel meer dan verwacht en politieke waarnemers denken dat het Kremlin bang is voor massale protesten als hij achter de tralies verdwijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl