NOS VoetbalAangepast

Jan Tomaszewski: held van Polen

Engeland kan zich vanavond kwalificeren voor het WK in Brazilië. Dan zal de ploeg van Roy Hodgson wel af moeten rekenen met Polen. Historisch gezien een beladen duel, want in 1973 versperde Polen Engeland de weg naar het WK in West-Duitsland.

Polen houdt Engeland die bewuste avond op Wembley op 1-1. Grote held bij de Polen wordt doelman Jan Tomaszewski. In aanloop naar het duel bestempelt Leeds-coach Brian Clough de Poolse keeper nog als 'een circusclown met handschoenen'.

In eerste instantie lijkt Clough gelijk te krijgen. Al vroeg in de wedstrijd raakt Tomaszewski na een bizarre actie geblesseerd aan zijn hand. De keeper wordt behandeld en kan verder spelen met, wat later zal blijken, een gebroken pols.

Wedstrijd van zijn leven

Ondanks de blessure keept Tomaszewski de wedstrijd van zijn leven. Met een handvol schitterende reddingen en een flinke dosis geluk houdt de keeper zijn ploeg op de been. Jan Domarski zet de Polen zelfs op een 1-0 voorsprong, na matig ingrijpen van de Engelse doelman Peter Shilton.

Tomaszewski moet uiteindelijk ook één keer capituleren, bij een strafschop van Allan Clarke. Verder dan de 1-1 komt Engeland niet en daardoor plaatst Polen zich voor het WK.

Drie jaar na de wedstrijd biedt Brian Clough zijn excuses aan de doelman aan voor zijn misplaatste 'clown-opmerking'. Tomaszewski accepteert deze direct: 'Excuses maken is één van de dingen die de grootheid van een persoon weergeven.'

Andere hoogtepunten

Op het WK in 1974 onderscheidt Tomaszewski zich opnieuw. Hij is de eerste doelman die twee strafschoppen stopt op een WK-eindronde (tegen Zweden en West-Duitsland). Het Poolse nationale elftal eindigt uiteindelijk als derde.

In 1976 pakt Tomaszewski een zilveren medaille tijdens de Zomerspelen in Montreal. In de finale wordt met 3-1 verloren van de DDR. Ook op het WK van 1978 is de doelman actief, maar een nieuwe stunt blijft uit.

Tomaszewski speelt voor diverse clubs in Polen en is ook actief in België en Spanje. In 1984 sluit hij zijn carrière als speler af in zijn geboorteland bij LKS Lodz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl