Koning opent Nationaal Archief
Koning Willem Alexander heeft in Den Haag het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief geopend. Hij deed dat in aanwezigheid van minister Jet Bussemaker (OCW). Zij noemde in een toespraak het archief "een onmisbare bron van een sterk land van zelfbewuste mensen".
Het Nationaal Archief had met de renovatie een open en publieksvriendelijk gebouw voor ogen, waar iedereen terecht kan die in geschiedenis is geïnteresseerd.
Naast een ruimte voor wisselende tentoonstellingen is er een informatiecentrum gecreëerd met een moderne studiezaal en een ruimte voor workshops en educatieve activiteiten.
Geheugenpaleis
De eerste tentoonstelling, Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven, neemt de bezoekers in elf verhalen mee langs bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren 80 van de 20ste eeuw.
De verhalen worden niet alleen verteld aan de hand van de originele documenten, maar ook door interpretaties van een aantal creatieve mensen. Zo kruipt acteur en regisseur Helmert Woudenberg in de huid van Johan van Oldenbarnevelt en zingt Ricky Koole over VOC-vrouwen.
Archiefwet
Het Nationaal Archief bezit zo'n 15 miljoen foto's, 300.000 kaarten en 125 kilometer aan archiefmateriaal. Jaarlijks komen daar enkele kilometers bij. De Archiefwet schrijft namelijk voor dat alle overheidsdocumenten na 20 jaar worden overgedragen aan het Nationaal Archief.
Voor het bezoek van de koning is nagemeten hoeveel meter plankruimte de stukken uit de regeerperiode van koningin Beatrix in beslag zullen nemen. "Tot 1988 komen we al aan 30 meter. Voor de hele periode zal 90 meter nodig zijn", aldus Bussemaker. Naar verwachting zal het archief over de regeerperiode van Willem-Alexander korter zijn, omdat een groot deel digitaal bewaard wordt.
Akte van Abdicatie
Een van de topstukken die recent in het Nationaal Archief zijn opgenomen, is de verzegelde Akte van Abdicatie, waarmee koningin Beatrix op 30 april afstand deed van de troon. Ook drie eerdere Aktes van Abdicatie van Willem I (1840), Wilhelmina (1948) en Juliana (1980) zijn in het bezit van het Nationaal Archief.