NOS NieuwsAangepast

Giften van 7 ton voor Merkels CDU

Drie grootaandeelhouders van BMW hebben samen 690.000 euro gedoneerd aan de partij van bondskanselier Merkel, de CDU. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse parlement.

De giften kwamen op 9 oktober binnen bij de CDU, ruim twee weken na de Bondsdagverkiezingen. De drie grootaandeelhouders maken vaker geld over aan de christen-democraten. Hun laatste donatie, van samen 450.000 euro, was vlak na de vorige verkiezingen in 2009.

Donaties van meer dan 3 ton komen in Duitsland vrijwel nooit voor. Voor de verkiezingen was de grootste gift 143.000 euro. Ook die kwam van BMW en was bestemd voor de christen-democraten in Beieren.

"Problematische timing"

Een anti-lobbygroep noemt de timing van de donaties problematisch. Gisteren blokkeerde Duitsland als enige EU-land de verlaging van de CO2-normen voor personenauto's. Duitsland heeft met BMW, Mercedes, Volkswagen, Audi, Opel en Porsche een zeer sterke auto-industrie.

Oppositiepartij Die Linke noemt de giften een bizar voorbeeld van gekocht beleid. Volgens een Linke-bestuurder heeft BMW Merkel "aan het lijntje".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl