Drie grootaandeelhouders van BMW hebben samen 690.000 euro gedoneerd aan de partij van bondskanselier Merkel, de CDU. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse parlement.

De giften kwamen op 9 oktober binnen bij de CDU, ruim twee weken na de Bondsdagverkiezingen. De drie grootaandeelhouders maken vaker geld over aan de christen-democraten. Hun laatste donatie, van samen 450.000 euro, was vlak na de vorige verkiezingen in 2009.

Donaties van meer dan 3 ton komen in Duitsland vrijwel nooit voor. Voor de verkiezingen was de grootste gift 143.000 euro. Ook die kwam van BMW en was bestemd voor de christen-democraten in Beieren.

"Problematische timing"

Een anti-lobbygroep noemt de timing van de donaties problematisch. Gisteren blokkeerde Duitsland als enige EU-land de verlaging van de CO2-normen voor personenauto's. Duitsland heeft met BMW, Mercedes, Volkswagen, Audi, Opel en Porsche een zeer sterke auto-industrie.

Oppositiepartij Die Linke noemt de giften een bizar voorbeeld van gekocht beleid. Volgens een Linke-bestuurder heeft BMW Merkel "aan het lijntje".

STER reclame