NOS NieuwsAangepast

"Geen polonium op resten Arafat"

In tegenstelling tot hun Zwitserse collega's hebben Russische onderzoekers geen sporen van het radioactieve polonium-210 gevonden op het lichaam van de in 2004 gestorven Yasser Arafat.

Dat heeft Vladimir Ujba, hoofd van het Russische federale agentschap voor biologische analyses gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

Bloed

Zwitserse onderzoekers zeiden gisteren dat ze aanwijzingen hebben dat de Palestijnse leider is vergiftigd met polonium-210. Bloed-, urine- en speekselresten op eigendommen van Arafat bevatten volgens de Zwitsers relatief hoge, onverklaarbare polonium-210-activiteit.

Het team dat de stoffelijke resten onderzoekt bestaat uit Franse, Zwitserse en Russische deskundigen.

Concentraties

Nabestaanden van Arafat vermoeden dat hij is vergiftigd. Hun verzoek om het lichaam op te graven en te onderzoeken werd vorig jaar ingewilligd omdat onderzoekers op kleding en andere eigendommen van Arafat hoge concentraties polonium hadden gevonden.

Arafat stierf in 2004 in het Frans militair ziekenhuis van Percy, in de buurt van Parijs. Hij werd 75. Zijn stoffelijke resten werden op 27 november 2012 opgegraven in Ramallah.

Een van de bekendste slachtoffers van vergiftiging met polonium-210 is de Russische dissident Aleksander Litvinenko, die er in 2006 in Londen aan bezweek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl