NOS NieuwsAangepast

Finse anti-pestmethode succesvol

KiVa, de uit Finland afkomstige methode tegen pesten, blijkt effectief. Dat zegt de Groningse socioloog René Veenstra. Onder zijn leiding werd de methode op 99 basisscholen een jaar lang in Nederland getest.

Bij de KiVa-methode is het de bedoeling dat de hele klas zich bewust wordt van de gevolgen van pesten in plaats dat alleen de dader en het slachtoffer worden aangesproken.

In totaal deden er tienduizend scholieren mee aan het onderzoek. Op de scholen die gebruikmaakten van de KiVa-methode daalde het aantal kinderen dat werd gepest met ruim de helft, van 29 procent naar 13,5 procent. De daling was het sterkst onder kinderen die vrijwel dagelijks werden gepest.

Beter inleven

Volgens Veenstra waren de leerlingen die een jaar met de methode hebben gewerkt een stuk negatiever over pesten en konden ze zich beter inleven in het slachtoffer. Dat geeft volgens hem aan dat KiVa ook in Nederland werkt.

Bij het onderzoek waren ook scholen betrokken die de methode niet gebruikten. Daar daalde het aantal pestgevallen met zo'n 30 procent. Dat komt omdat er na de zelfmoord van Tim Ribberink en Fleur Bloemen veel maatschappelijke aandacht is geweest voor het pesten, zegt Veenstra.

In Nederland wordt een op de vijf kinderen op school gepest. De KiVa-methode moet in Nederland nog officieel worden erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl