Nieuw overleg kernprogramma Iran

Aangepast

In Genève zijn nieuwe gesprekken over het nucleaire programma van Iran van start gegaan. Het zijn de eerste gesprekken sinds president Rohani in augustus aantrad.

Voor de besprekingen zijn twee dagen uitgetrokken. Iran spreekt met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland. Het Iraanse team wordt geleid door minister van Buitenlands Zaken Javad Zarif.

Kernbom

Iran onderhandelt sinds 2006 met de landen over zijn nucleaire programma. Westerse landen verdenken Iran ervan te werken aan een kernbom.

Iran beweert steevast dat zijn kernprogramma bedoeld is voor vreedzame doeleinden, zoals het opwekken van energie.

Iran hoopt via de onderhandelingen te bereiken dat sancties worden opgeheven. De Iraanse economie lijdt de laatste tijd sterk onder de handelsbeperkingen, wat tot onvrede onder de bevolking heeft geleid.

Voorraad

Rohani heeft bij zijn aantreden gezegd dat hij binnen zes maanden een overeenkomst wil over het nucleaire programma.

Westerse landen willen dat Iran stopt met de productie van uranium verrijkt tot 20 procent, wat het land dichter bij het produceren van een kernbom brengt.

Ook moet Iran een deel van zijn uraniumvoorraad afstaan en een nucleaire installatie bij de stad Qom sluiten.

Iran lijkt daartoe niet bereid. "We zullen niet toestaan dat ook maar een gram uranium het land verlaat", zei de Iraanse onderhandelaar Abbas Araqchi. Iran wil dat het Westen zijn recht op het verrijken van uranium erkent.

Vergissing

De Israëlische premier Netanyahu waarschuwde gisteren dat het een "historische vergissing" zou zijn de sancties tegen Iran te verlichten, juist op het moment dat Iran de sancties begint te voelen.

Diplomaten temperen de verwachting over de gesprekken van vandaag en morgen in Genève. Een doorbraak wordt sowieso niet verwacht.

STER Reclame