NOS NieuwsAangepast

Duitsland lokt Spaanse jongeren voor niets

De lucht van zweet en vieze sokken in plaats van 'The Job of My Life', daar zitten Spaanse jongeren in Duitsland mee. Ze hoopten op een baan in Duitsland via een door de overheid gesubsidieerd programma, maar nu bijten ze op een houtje in Erfurt en kunnen ze nergens heen. Dat meldt Der Spiegel.

Het programma was in het leven geroepen om jonge werklozen uit Zuid-Europa aan het werk te helpen in Duitsland. Compleet met taalcursussen, zakgeld en woningen. Daar kwamen twee weken geleden bijna 130 Spanjaarden op af. Maar ze vonden geen werk, geen geld en geen fatsoenlijke slaapplek.

Een hol

Dat komt door twee particuliere uitzendbureaus in de deelstaat Thüringen. Die gebruikten het programma om de jongeren te lokken en vervolgens de subsidie op te strijken - zonder een baan te leveren. De jongeren stopten ze in een kelder van een oud schoolgebouw ("het hol", volgens een van hen, waar het stinkt naar zweet en vieze sokken). Ook kregen ze geen contract en de bedrijven waar ze aan de slag zouden gaan, wisten weinig over hun nieuwe werknemers.

De uitzendbureaus ontkennen. Volgens hen wilden de Spanjaarden geen Duits leren en liep het daarom spaak.

Geen paradijs

De Thüringse minister van Economische Zaken, Matthias Machning, zegt dat er een hoop is misgegaan. En tot overmaat van ramp komen er nu allerlei Spaanse journalisten naar Erfurt om over hun landgenoten te berichten. "Duitsland is geen paradijs", zo klinken de berichten. Niet best voor het imago van Duitsland. Daarom heeft Machning een conferentie georganiseerd met bedrijven in de regio en de Spaanse ambassade. Bedrijven zoeken nu met de politiek naar een oplossing voor de jongeren. Vijftig van hen hebben inmiddels een stageplek of traineeship gevonden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl