NOS NieuwsAangepast

Rutte: participatie geen bezuiniging

Het streven naar een participatiesamenleving is geen verkapte bezuinigingsoperatie van het kabinet. Dat zei premier Rutte in de jaarlijkse Dreeslezing. Volgens hem is de ontwikkeling dat burgers steeds meer zelf doen geen doel van beleid, maar een ontwikkeling die gaande is.

"Met de toenemende zelfstandigheid van mensen neemt ook het probleemoplossend en zelforganiserend vermogen van de samenleving toe", zei Rutte. "En zeker in de huidige omstandigheden zou het heel onverstandig zijn om daar in het kabinetsbeleid niet op aan te sluiten."

Lang zelfstandig

Als voorbeeld noemde hij ouderen die het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven. "Dat zegt iets over hun kinderen en buren die blijkbaar bereid zijn een helpende hand toe te steken."

Volgens Rutte vraagt de complexe netwerksamenleving een andere rol van de staat. "De kunst is vooral om niet in de weg te lopen en een luisterende houding aan te nemen."

De staat zal altijd een schild voor de zwakken blijven, meent Rutte. "Ook over tien of twintig jaar hebben we in Nederland een fatsoenlijke WW-regeling en een solide AOW."

Willem Drees

De Dreeslezing is genoemd naar oud-premier Willem Drees van de PvdA, die aan de wieg stond van de AOW.

Volgens Rutte zou Drees, als hij nu premier was geweest, ook positief zijn over de participatiesamenleving. Hij verwees naar een boek, waarin Drees schreef dat "niet elke moeilijkheid door algemene voorzieningen zou worden bestreken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl