NOS NieuwsAangepast

"Straatsburg is geldverspilling"

Van correspondent Gwen ter Horst in Brussel

Wat ooit het symbool was van verzoening tussen Frankrijk en Duitsland dreigt nu het symbool te worden van Europese geldverspilling: het Europees Parlement (EP) in Straatsburg.

Twaalf keer per jaar verlaten de leden van het EP Brussel om hun werkzaamheden voor een dag of drie, vier te verplaatsen naar Straatsburg. In hun kielzog reizen duizenden medewerkers, ambtenaren, journalisten en lobbyisten mee.

Leeg

Welgeteld 42 dagen per jaar komt het EP daar plenair bijeen. De rest van het jaar, 89 procent van de tijd, staat het gebouw in Frankrijk leeg. Maar al die tijd moet het gebouw wel verwarmd, verlicht, bemand, bewaakt en onderhouden worden.

Volgens schattingen kost die tweede vergaderlocatie zo'n 200 miljoen euro per jaar. Dat is 15 tot 20 procent van de begroting van het Europees Parlement.

Driekwart van het 766 tellende Europese Parlement is inmiddels tegen de geldverslindende constructie en die meerderheid groeit. Alleen de leden van Frankrijk en Luxemburg zijn door alle politieke groepen heen tegen de afschaffing van Straatsburg.

De 26 leden tellende Nederlandse delegatie in het EP is in z'n geheel voor afschaffing van de locatie Straatsburg.

Vergaderrecht

Vandaag vergadert en stemt de commissie constitutionele zaken van het EP opnieuw over de kwestie. Op tafel ligt een rapport waarin wordt opgeroepen om het Europees Parlement het recht te geven zelf te beslissen waar, wanneer en hoe vaak zij vergadert.

Die bevoegdheid heeft het EP nu niet. Maar om dat recht te verkrijgen moet het Verdrag over de werking van de Europese Unie worden gewijzigd. En dat betekent dat de Europese regeringsleiders het er unaniem over eens moeten zijn.

En zover is het nog lang niet. Want Frankrijk is tegen. Het is dus de vraag of Frankrijk bereid is om verder te kijken dan het eigenbelang en te luisteren naar miljoenen kiezers en honderden Europarlementariërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl