Nobelprijs economie toegekend

Aangepast

De Nobelprijs voor de economie gaat naar Eugene F. Fama (Universiteit van Chicago), Lars Peter Hansen (Universiteit van Chicago) en Robert J. Shiller (Yale Universiteit, in New Haven, Connecticut). Shiller waarschuwde vaak dat er een crisis in de financiële markt aan zat te komen.

Het drietal onderzocht hoe de financiële markten werken, zoals de prijsontwikkeling van aandelen, obligaties en financiering van onroerend goed. Ook onderzochten ze of en hoe dergelijke prijsontwikkelingen te voorspellen zijn.

Gelijk

Volgens econoom Arnoud Boot krijgen Fama en Hansen de prijs vooral vanwege hun fundamentele onderzoek, maar zou je kunnen zeggen dat Shiller de prijs krijgt omdat hij zijn gelijk heeft gekregen. "Hij heeft keer op keer gewaarschuwd dat er lucht in de markt zat en dat die bubbels zouden barsten. Daarmee durfde hij zijn nek uit te steken."

Robert Shiller geeft vrijdag toevallig de Tinbergenlezing 2013 van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde bij de Nederlandsche Bank in Amsterdam. Tinbergen was de allereerste winnaar van de Nobelprijs voor de economie en een Nederlander. Hij was de eerste directeur van het Centraal Planbureau.

Zweedse Rijksbank

De Nobelprijs voor de economie bestaat pas sinds 1969. De officiële naam van de prijs is dan ook: de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ter nagedachtenis aan Alfred Nobel.

Vorig jaar won het Amerikaanse duo Alvin E. Roth en Lloyd S. Shapley. Ze kregen de prijs voor de manier waarop ze in modellen duidelijk maken hoe allerlei zaken in de economie aan elkaar gekoppeld zijn, zoals welke arbeider welke baan krijgt.

STER Reclame