Het is nog onduidelijk wat de schade is van de regen van gisteren. Volgens het Verbond van Verzekeraars lijken particulieren niet in grote mate gedupeerd, maar bij boeren wordt de volle omvang van de schade waarschijnlijk pas over een week duidelijk.

Het Verbond van Verzekeraars schat dat de schade bij particulieren op ongeveer een half miljoen euro zal uitkomen, al denkt verzekeraar Interpolis op basis van de binnengekomen meldingen dat het bedrag hoger ligt. De meldingen gaan vooral over ondergelopen kelders en water dat via daken huizen is binnengelopen.

Normale niveau

De schade was groter geweest als het een korte hoosbui was geweest, denkt het verbond. "Er is gisteren de hele dag weliswaar veel neerslag gevallen, maar dat was gedurende een lange periode", zegt een woordvoerder. "Burgers hadden de tijd om maatregelen te treffen, net als de waterschappen en de brandweer."

Bij boeren lijkt de schade wel aanzienlijk. In grote delen van Zeeland en in Goeree-Overflakkee duurt het waarschijnlijk nog een week voordat het waterpeil is gezakt naar het normale niveau.

Aardappeloogst

"Het gaat er maar net om, hoe snel we dat water weg kunnen krijgen", zegt voorzitter Haanstra van de werkgroep Akkerbouw van LTO Nederland. "Een aantal gewassen kunnen er gewoon niet tegen als ze onder water komen te staan." Hij vreest vooral voor de aardappeloogst, maar ook spruiten en witlof lopen gevaar.

Uit een inventarisatie van Alarmeringen.nl blijkt dat de Nederlandse brandweerkorpsen gisteren een kleine 4000 keer zijn uitgerukt. Het vaakst gebeurde dat in Zuid-Holland. Alleen al het korps Rotterdam-Rijnmond kreeg meer dan 1000 meldingen.

STER reclame