NOS NieuwsAangepast

Koningspaar in Zweden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in het Koninklijk Paleis in Stockholm ontvangen door de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia.

Op vliegveld Bromma werd het koningspaar afgehaald door kroonprinses Victoria en prins Daniël. In het paleis gebruikte het gezelschap gezamenlijk de lunch. Onderweg naar het parlement en premier Reinfeldt wandelden de koning en koningin door de Zweedse hoofdstad.

Het koninklijk paar is in Zweden voor een kort kennismakingsbezoek. Daarbij worden ze vergezeld door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Diplomatieke betrekkingen

Willem-Alexander is na de Belgische koning Filip de kortst regerende koning van Europa. Traditiegetrouw maakt hij een kennismakingsrondje langs de Europese hoven en bevriende buurlanden om zich als nieuw staatshoofd voor te stellen. Zweden is het zevende land dat wordt bezocht.

Koning Carl Gustaf (67) is na de Britse koningin Elizabeth en de Deense koningin Margrethe de langst regerende koning in Europa. Vorige maand werd in Zweden zijn 40-jarig regeringsjubileum uitgebreid gevierd.

Komend jaar vieren Nederland en Zweden het 400-jarig bestaan van hun diplomatieke betrekkingen. Zweden stuurde in 1614 zijn eerste ambassadeur naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl