NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: echtparen gemangeld

Twee echtparen verkeren al jarenlang in onzekerheid door onbehoorlijk bestuur van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Beide echtparen kunnen geen kant op door onzekerheid vanwege plannen voor eerst de Betuwelijn en later de doortrekking van de A15 rondom hun woning. De betrokkenen, uit de buurtschappen Boerenhoek en Helhoek, willen hun huis verkopen. Maar de onduidelijkheid rond de bouwplannen schrikt potentiële kopers af, schrijft de ombudsman.

Het tv-programma Brandpunt besteedt vanavond aandacht aan deze kwestie.

Bijzondere schrijnendheid

Al in 1996 oordeelde de Nationale ombudsman dat de overheid zich moet inspannen om de nadelige gevolgen van zulke langdurige besluitvorming voor individuele burgers te beperken.

In het nieuwe rapport schrijft de ombudsman dat de minister de bijzondere schrijnendheid van de situatie van de twee echtparen miskent. Brenninkmeijer wil dat de minister met de bewoners rond de tafel gaat zitten om een oplossing te vinden. Eén van de mogelijkheden is de aankoop van de huizen door Rijkswaterstaat.

In een reactie zegt het ministerie dat er inmiddels door Rijkswaterstaat duidelijkheid is gegeven aan de echtparen. Nu bepaald is hoe de A15 gaat lopen, hoeven de woningen niet te worden aangekocht, zegt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl