NOS SportAangepast

"Crowdfunding optie voor topsport"

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, pleit in Sport Nazomergasten, zaterdagavond bij NOS Langs de Lijn, voor nieuwe financieringsvormen voor de topsport in Nederland, nu de kansspelbijdrage, zo'n 60 miljoen per jaar, onder druk staat. "Crowdfunding en een sport-brede toto-lotto zijn opties. Er is creativiteit voor nodig en een andere mentaliteit."

Hendriks maakt zich zorgen nu een wetsvoorstel de liberalisering van de gokmarkt in Nederland lijkt in te leiden. "In het huidige klimaat is een belangrijke discussie gaande over de kansspelwetgeving. Heel veel goede doelen in Nederland worden gefinancierd uit de opbrengsten van loterijen. Of het nu de staatsloterij is of de lotto."

"Sport krijgt er een sterke bijdrage uit, zo'n 60 miljoen per jaar. Maar het is niet alleen de sport. In totaal dragen de loterijen voor 750 miljoen bij aan de samenleving."

Gevarenzone

Dit staat onder druk, volgens Hendriks. "Er ligt een wetsvoorstel om dat te liberaliseren, om buitenlandse gokbedrijven binnen te krijgen. En dan is die financiering die komt dan echt in de gevarenzone."

Het zorgt voor grotere belastinginkomsten bij de overheid, dat is de voornaamste motivatie. Maar buitenlandse gokbedrijven zitten niet vast aan verplichte afdracht, zoals in Nederlandse gokbedrijven, en ze keren veel hogere bedragen uit. Daarom is de verwachting dat Nederlandse loterijen in de knel zouden kunnen komen, en daarbij hun maatschappelijke bijdragen.

Politieke haalbaarheid

De discussie is niet nieuw, maar oplossingen of denkrichtingen die voor de sport een uitweg zouden kunnen bieden, zijn nog schaars. Hendriks: "Hier zijn oplossingen voor denkbaar. De Staatsloterij zou kunnen fuseren met de Lotto. Of afdrachten door de buitenlandse gokbedrijven aan de Nederlandse samenleving. Het is allemaal mogelijk, maar het staat of valt bij de politieke haalbaarheid daarvan."

Hendriks pleit voor bewustwording. "We moeten met z'n allen goed over nadenken van wat we nu hebben in Nederland. Het is bijzonder. Er genieten ook een heleboel Nederlanders van. En dat staat nu wel degelijk op het spel."

Andere mentaliteit

Als puur naar de sport gekeken wordt: "Ook moeten we gaan nadenken, hoe gaan we het geld voor de sport met z'n allen opbrengen. Het bedrijfsleven speelt daarin een belangrijke rol. Die investeren ook veel in topsport. Maar er zijn ook nog andere financieringsmodellen mogelijk. Neem bijvoorbeeld wat Bart Swings doet in België, crowdfunding."

"Of misschien moeten wij wel met alle sportbonden in Nederland nadenken over een soort Toto-Lotto-systeem voor de héle sport. Er wordt gegokt in de samenleving, dat is zo oud als het leven zelf. Dan kun je het weggeven aan het buitenland. Je kunt ook zeggen: we gaan het zelf oppakken."

Hij beseft dat dit niet vanzelf gaat. "Het vraagt wel om een heel andere mentaliteit. En ook wel om creativiteit om dit met elkaar in stand te houden."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl