NOS NieuwsAangepast

Veel evacuaties India door orkaan

Honderdduizenden mensen langs de oostkust van India zijn geëvacueerd vanwege de orkaan Phailin. De storm die inmiddels aan land is gegaan, zal naar verwachting grote schade aanrichten.

Toch is het gebied beter voorbereid op het natuurgeweld dan tijdens de vorige grote orkaan, in 1999. Dat heeft minister Surya Narayan Patra van Rampenbestrijding tegen de BBC gezegd.

De meeste mensen hebben het gebied verlaten, maar er zijn ook inwoners die weigeren om te vertrekken. Winkels en bedrijven zijn gesloten. Op sommige plaatsen zijn bomen en elektriciteitspalen omgewaaid. Ook is de telefoonverbinding uitgevallen.

Stormvloed

De stormvloed met metershoge golven die met de orkaan gepaard gaat, is het gevaarlijkst. Een Amerikaanse meteorologische dienst denkt dat de golven in het ergste geval 9 meter hoog kunnen worden.

De stormvloed is minstens even gevaarlijk als de wind. Veel mensen in het gebied wonen in huizen van leem en riet en die woningen zijn niet bestand tegen de vloedgolven.

De schatting van de windsnelheden in de storm lopen uiteen van 220 tot 315 kilometer per uur. De kans is groot dat de storm uitgroeit tot een orkaan van de zwaarste categorie.

Hulp

De Indiase luchtmacht heeft vliegtuigen klaarstaan om hulpgoederen naar het gebied te brengen. Vrijwilligers en ambtenaren hebben inmiddels honderdduizenden voedselpakketten gemaakt.

De orkanen die in de Golf van Bengalen ontstaan zijn vaker zeer dodelijk. In 1999 maakte een orkaan in de deelstaat Orissa 10.000 slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl