NOS NieuwsAangepast

Akkoord tussen coalitie en oppositie

De coalitie en de oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over aanpassing van de begroting voor volgend jaar. Doel daarvan is een meerderheid voor de maatregelen te krijgen in de Eerste Kamer.

Door de afspraken zijn de meeste huishoudens volgend jaar beter af, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Ook verbetert de koopkracht voor bijna alle groepen vergeleken bij de plannen voor Prinsjesdag.

Met alle maatregelen komen de partijen net als het kabinet met Prinsjesdag uit op 6 miljard aan bezuinigingen.

Lastenverlichtingen

De afspraken voorzien onder meer in een groot aantal lastenverlichtingen, onder meer een aanpassing van de inkomstenbelasting, zodat werken meer loont. De afschaffing van de algemene heffingskorting voor de hoogste inkomens gaat niet door en het tarief in de eerste schijf wordt verlaagd.

Ook de versobering van de zelfstandigenaftrek wordt voor een deel teruggedraaid, net als de aanpassing van de Nabestaandenwet. Verder komt er een maatregel die tot meer bestedingen en belastinginkomsten moet leiden, doordat zogenoemd beklemd vermogen vrijkomt. De onderhandelaars denken dat dat de schatkist 1 miljard euro oplevert.

Sociaal akkoord

De afspraken over de WW in het sociaal akkoord blijven in stand, maar mensen moeten wel al na een half jaar werk aanvaarden, ook als dat onder hun niveau ligt. De versoepeling van het ontslagrecht gaat een half jaar eerder in. Het verlaagde btw-tarief voor renovatie en onderhoud wordt verlengd. De afspraken moeten leiden tot zo'n 50.000 banen extra.

De gratis schoolboeken worden behouden en er wordt zo'n 600 miljoen euro extra uitgetrokken voor onderwijs. De bezuiniging op de kindregelingen wordt voor een groot deel teruggedraaid. Verder wordt er meer geld uitgetrokken voor fiscale ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten. Ook de bezuiniging op de publieke omroep wordt gehalveerd. De kazerne in Assen blijft open.

De maatregelen worden onder meer betaald door de motorrijtuigenbelasting, de belasting op leidingwater en de belasting op het storten van afval te verhogen. Ook wordt de werkbonus voor ouderen in 2015 afgeschaft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl