NOS NieuwsAangepast

Oud-SS'er Priebke overleden

Italiaanse media melden de dood van de oud-SS'er Erich Priebke, wiens naam verbonden is aan de moordpartij in de Ardeatijnse grotten bij Rome. Daarbij werden in 1944 335 Italianen door de nazi's omgebracht, als vergelding voor de dood 33 Duitse militairen.

Priebke was 100 jaar. In de oorlog werd hij in het noordoosten van Italië door de Britten gevangengenomen, maar hij wist in 1946 te ontsnappen. Twee jaar later dook hij op in Argentinië, waar hij tot 1994 uit handen van justitie bleef.

Uitgeleverd

In 1995 werd hij uitgeleverd aan Italië, dat hem in 1998 tot levenslang veroordeelde. Toen opnamen verschenen waarop te zien was dat Priebke vrij rondliep in Italië, ontstond de afgelopen tien jaar een paar keer opschudding.

In 2007 werd hij onder huisarrest geplaatst, maar met aanzienlijke vrijheden. Naar aanleiding van protesten daartegen werd een strenger huisarrest ingesteld, maar al snel kreeg hij toch weer meer bewegingsvrijheid. In juli van dit jaar was er nog een rel over de viering van de honderdste verjaardag van Priebke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl