Minister: snel oplossing Rusland

Aangepast

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken hoopt op een snelle oplossing met Rusland over de zaak-Borodin. De Russische autoriteiten hebben vandaag het Nederlandse feitenrelaas ontvangen over de arrestatie en het vastzetten van de Russische diplomaat Borodin door Haagse politieagenten.

Timmermans heeft deze week al zijn excuus aangeboden vanwege de schending van het Verdrag van Wenen, dat bepaalt dat diplomaten onschendbaar zijn. Borodin werd zaterdag gearresteerd nadat zijn buren hadden geklaagd over de manier waarop hij zijn kinderen behandelde.

'Snel achter ons laten'

De minister van Buitenlandse Zaken erkent dat er veel verschil zit tussen het Nederlandse en Russische feitenrelaas. "Ik hoop dat we de zaak snel achter ons kunnen laten." Hij wil niet ingaan op de vraag of de zaak-Borodin de relatie tussen Nederland en Rusland heeft beschadigd.

De Haagse agenten die Borodin hebben gearresteerd, krijgen geen straf. Dit zei premier Rutte na afloop van de ministerraad. "Sancties zijn niet aan de orde en het feitenrelaas geeft daartoe geen aanleiding toe," aldus Rutte.

STER Reclame