NOS NieuwsAangepast

India zet zich schrap voor orkaan

Aan de oostkust van India is een massale evacuatie op gang gekomen in verband met een naderende orkaan, die de naam Phailin heeft gekregen. Uit dorpen aan de kust zijn al 40.000 mensen geëvacueerd en de autoriteiten willen nog eens 100.000 mensen naar veiliger gebieden in de naburige deelstaat Andra Pradesh brengen.

Verwacht wordt dat de orkaan zaterdagavond aan land komt in de staat Orissa. Phailin ligt nu nog boven de Baai van Bengalen. De orkaan is volgens deskundigen net zo groot en krachtig zijn als de orkaan Katrina, die in 2005 in New Orleans verwoestingen aanrichtte.

Windstoten

Het Indiase Meteorologische Departement omschrijft Phailin als een "zeer zware cyclonische storm'' met windsnelheden van 210 tot 220 kilometer per uur en windstoten tot 305 kilometer per uur.

Gevreesd wordt dat de orkaan overstromingen veroorzaakt, communicatieverbindingen verstoort of onmogelijk maakt, het openbaar vervoer platlegt en grote delen van de oogst vernietigt. India houdt transportvliegtuigen en helikopters achter de hand om noodhulp te kunnen bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl