NOS NieuwsAangepast

Postbezorger steelt van fiscus

Een postbezorger uit Den Haag wordt verdacht van het oplichten van de Belastingdienst door de post van anderen open te maken. Hij zou zijn eigen rekeningnummer hebben ingevuld op brieven waarmee ondernemers en instellingen geld konden terugkrijgen van de fiscus.

Op die manier heeft de 29-jarige Sheka C. volgens het OM zo'n 200.000 euro buitgemaakt. Hij is in april gearresteerd en moet op 24 oktober voorkomen. Sheka C. werkte voor postbesteller Sandd.

Belastingdienst

De Belastingdienst verstuurde de wijzigingsformulieren zonder dat een rekeningnummer was ingevuld. Dat gebeurt bij nieuwe ondernemers die nog niet eerder een teruggave van de belasting hebben gehad.

Hoe het kan dat de postbezorger een rekeningnummer kon invullen dat niet gelieerd was aan de ondernemers voor wie de brieven bedoeld waren, kon de Belastingdienst niet zeggen. "Je mag ervan uitgaan dat post niet wordt opengemaakt. Iemand die dat wel doet is al bewust bezig met criminele activiteiten", zegt een woordvoerder van de fiscus.

DigiD

Vanaf 1 december hanteert de Belastingdienst een andere methode om fraude te voorkomen. Rekeningnummers kunnen dan alleen nog digitaal worden ingevuld via DigiD.

Volgens het AD ontkent Sheka C. dat hij heeft gefraudeerd. Hij zegt in de krant dat een vriend van hem een tijd de post namens hem heeft bezorgd. Die vriend zou erachter zitten.

De gedupeerde ondernemers worden financieel gecompenseerd door de Belastingdienst. Wat er meer de 2 ton is gebeurd wil de Belastingdienst niet zeggen zolang de rechtszaak loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl