NOS NieuwsAangepast

OPCW topfavoriet vredesprijs

De Noorse omroep NRK weet het zeker: niet de Pakistaanse Malala krijgt de Nobelprijs voor de Vrede, maar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens OPCW, die in Den Haag is gevestigd. Malala zou te jong zijn, en het zou beter zijn voor haar veiligheid als ze de prijs niet krijgt. Vanochtend om 11 uur wordt de winnaar bekendgemaakt.

Vorig jaar kwam de voorspelling van de NRK uit: 's ochtends werd toen gemeld dat de Europese Unie de prijs zou krijgen.

Malala

De 16-jarige Malala Yousafzai wordt door velen gezien als kanshebber voor de vredesprijs. Ze werd vorig jaar in haar hoofd geschoten door de Taliban. Malala overleefde de aanslag en is sindsdien wereldwijd actief. Ze zet zich in voor het recht van meisjes om naar school te gaan in Pakistan.

De andere favorieten voor de vredesprijs zijn de Congolese arts Denis Mukwege, paus Franciscus en de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Beljaski, die in de gevangenis zit.

Makkelijk

De chef van het Nobelcomité die de prijs toekent, de Noor Thorbörn Jagland, zei tegen de omroep dat het deze keer makkelijk was om het eens te worden over de prijswinnaar. Hij liet zich er niet over uit of de winnaar een persoon of een organisatie is.

Dit jaar zijn er 259 kandidaten voor de prijs, waaronder 50 organisaties.

Bekijk de bekendmaking van de Nobelprijs voor de Vrede live op Journaal 24, om 11.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl