Beurs omhoog na toenadering VS

Aangepast

De Amerikaanse aandelenbeurs reageerde vandaag positief op de berichten over een mogelijk einde aan de financiële impasse in de Verenigde Staten. De Dow Jones in New York sloot 2,2 procent hoger.

Deskundigen zeggen dat het overheersende gevoel is dat er een akkoord bereikt kan worden tussen Republikeinen en Democraten. De Republikeinen zijn bereid om het schuldenplafond tijdelijk te verhogen, zodat Amerika zijn rekeningen kan blijven betalen. In ruil daarvoor willen ze dat Obama onderhandelt over de begroting.

Tot nu toe weigeren de Democraten dat. Ze willen dat er eerst een einde komt aan de 'government shutdown'. Veel overheidsdiensten zijn dicht omdat er geen overeenstemming over de begroting kon worden bereikt.

Oliemarkten

De oliemarkten werden vandaag opgeschrikt door een Twitter-bericht. Een woordvoerder van de Israëlische defensie twitterde dat Israël luchthavens in Syrië had gebombardeerd. Daarbij viel de hashtag #YomKippur73 kennelijk niet iedereen op, want het bericht was bedoeld om de Jom Kipoeroorlog in herinnering te brengen. Die was 40 jaar geleden.

De olieprijzen gingen onmiddellijk met 1 dollar omhoog. De oliemarkt reageert vaak op geruchten. Met name de angst voor verdere onrust in het Midden-Oosten leidt al snel tot hogere prijzen.

STER Reclame