NOS WielrennenAangepast

Stressen in unieke stoelendans

Vier dagen voor de traditionele seizoensafsluiter in België, zitten veel Nederlanders van Vacansoleil-DCM nog in de wachtkamer voor 2014. "Er is wel wat stress. Zelfs Samuel Sánchez heeft nog geen ploeg."

door Stefan van der Weijde

Kenny van Hummel is de meest prominente naam op de Vacansoleil-lijst van werkzoekenden. De sprinter is naar verluidt in gesprek met een aantal ploegen, maar zeker is er nog niets. Dat laatste geldt ook nog steeds voor Johnny Hoogerland, die voor negentig procent zeker is van een plek bij Cannondale, maar een krabbel is er nog niet.

NOS

Andere namen

In totaal leven zeven Nederlanders van de ter zielen gaande WorldTour-formatie nog in onzekerheid. Het nieuwe Wanty-Groupe Gobert, zoals de nieuwe ploeg van Hilaire van der Schueren gaat heten, leek een grote reddingsboei uit te werpen, maar het bood vooralsnog alleen Wesley Kreder onderdak.

"Na Parijs-Tours (13 oktober, red.) ga ik nog een paar mensen contacteren. Ik denk dat dat wat andere namen zullen zijn", zegt Van der Schueren, die na het stoppen van liefst zes ploegen kan profiteren van een unieke stoelendans onder renners. "Ik zei eerst dat ik volgend jaar bij de beste vijf pro-continentale ploegen wilde horen. Nu kan ik zeggen dat ik bij de beste drie wil horen. En aanvankelijk wilden we ons beperken tot de Belgische en ook Nederlandse markt, maar wellicht moeten we dat uitbreiden."

Keizer, net vader

Martijn Keizer (25) valt voorlopig overal buiten de boot. "Ik heb nog geen nieuwe ploeg. Het is hartstikke lastig tegenwoordig. Als je ziet dat Samuel Sánchez zelfs nog geen nieuw team heeft...".

De Groninger is niet kieskeurig. "Of het nu bij een Franse ploeg is of bij een Italiaanse, dat maakt mij niet uit. Ik ben gemotiveerd, jong, ben net vader geworden. Ik wil gewoon prof blijven." Keizer kan zich op 15 oktober nog één keer tonen, in zijn laatste wedstrijd voor Vacansoleil-DCM. "Maar een resultaat in Putte-Kapelle zal echt het verschil niet maken."

Slechte papieren heeft hij niet. Hij is amper drie jaar prof en heeft al vier grote rondes uitgereden. Won een 1.1-koers én pakte de overwinning in het tussensprintklassement van de Giro van 2011. "Ik kan lang mee bergop, heb een goede tijdrit in de benen, kan een sprint voorbereiden en ik kan in het voorjaar goed uit de voeten", adverteert Keizer noodgedwongen voor zichzelf. Zijn zaakwaarnemer gaat bij veel ploegen de boer op, maar veel meer dan "we nemen nog contact met je op", komt er niet uit.

"Niet opgeven"

Ook talenten als Maurits Lammertink (23), Bert-Jan Lindeman (24) en routinier Wouter Mol (31) hebben nog geen ploeg. "Die zitten in de wachtkamer bij Wanty", bevestigt Van der Schueren. De niet-Vacansoleil-namen die de Vlaming voor zijn ploeg bevestigt zijn de Belgen Jérôme Baugnies, Laurens de Vreese en Frédérique Robert. Met Nico Sijmens wordt nog onderhandeld.

Ruijgh en Keizer wachten ondertussen af. Bij de pakken neer zitten doen ze niet. "Je moet niet te snel opgeven", weet Ruijgh. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ik nog een mooie ploeg vindt. Hoewel mijn uitslagen niet echt in mijn voordeel spreken na een knieblessure in 2012." Keizer weet dat er soms wat engelengeduld bij komt kijken. "Ik weet van andere renners dat ze in het verleden soms pas in november een contract voor het volgende jaar tekenden."

Op 20 oktober moeten pro-continentale ploegen (één niveau onder de WorldTour) de namen van minimaal 15 renners doorgeven aan de UCI. Dan komt er wellicht voor Van Hummel groen licht. "Ik heb beloofd dan te praten met de manager van Kenny", besloot Van der Schueren.

Vacansoleil-DCM-renners in 2014

Renner Nationaliteit Nieuwe ploeg Kris Boeckmans BEL Lotto Belisol Grega Bole SLO --- Thomas de Gendt BEL Omega Pharma-Quick-Step Romain Feillu FRA Bretagne Juan Antonio Flecha SPA (stopt) Johnny Hoogerland NED (Cannondale) Martijn Keizer NED --- Wesley Kreder NED Wanty- Groupe Gobert Sergei Lagoetin OEZ RusVelo Maurits Lammertink NED --- Björn Leukemans BEL Wanty - Groupe Gobert Pim Ligthart NED Lotto Belisol Bert-Jan Lindeman NED --- Marco Marcato ITA Cannondale Tomasz Marczysnki POL --- Barry Markus NED Belkin Wouter Mol NED --- Nikita Novikov RUS (geschorst) Wout Poels NED Omega Pharma-Quick-Step Rob Ruijgh NED --- José Rujano VEN --- Mirko Selvaggi ITA (Wanty- Groupe Gobert) Rafael Valls SPA Lampre Kenny van Hummel NED --- Boy van Poppel NED Trek Danny van Poppel NED Trek Frederik Veuchelen BEL Wanty- Groupe Gobert Willem Wauters BEL --- Lieuwe Westra NED Astana

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl