NOS NieuwsAangepast

IRA-splinter gelinkt aan moorden

Twee moorden op vermoedelijke drugsdealers in Noord-Ierland worden in verband gebracht met een afsplitsing van de IRA. Het is voor het eerst in een jaar dat een splintergroepering van de IRA aanslagen pleegt in Noord-Ierland.

Dinsdag werd drugsdealer Kevin Kearney doodgeschoten in Belfast. De zogeheten New IRA heeft die aanslag opgeëist.

Vandaag werd een andere man doodgeschoten in Londenderry. Ook hij was mogelijk betrokken bij drugshandel. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de politie vermoedt dat ook deze moord is gepleegd door de New IRA.

Gewaarschuwd

Drugsdealers zijn vaker doelwit van de New IRA. De leden willen zo de controle houden over de criminele organisaties in de steden. In een toelichting op de moord in Belfast zeiden leden van de New IRA dat Kearney was gewaarschuwd te stoppen met drugshandel. "Maar hij ging er mee door, dus besloten we hem uit te schakelen."

Een religieus motief voor de moord is uitgesloten, aangezien Kearney katholiek was. IRA-leden zijn ook katholiek.

Het Ierse Republikeins Leger (IRA) wil dat Noord-Ierland onafhankelijk wordt van Verenigd Koninkrijk. Bij aanslagen kwamen tussen 1970 en 1997 bijna 1800 mensen om het leven. In 2005 zwoer de organisatie geweld af, maar afsplitsingen plegen nog altijd aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl