NOS NieuwsAangepast

Belasting op leidingwater omhoog

De belasting op leidingwater gaat omhoog. Dat melden bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. De extra belasting wordt ingevoerd omdat de partijen hebben afgesproken dat de nivelleringsmaatregelen van het kabinet worden afgezwakt.

Deze afzwakking leidt tot minder belastinginkomsten. De leidingwaterbelasting moet dat compenseren.Volgens de bronnen is deze belastingverschuiving voor de partijen aanvaardbaar, omdat het zuinig waterverbruik stimuleert.

Percentage nog niet bekend

Het precieze percentage van de verhoging is nog niet bekend. Nu is het tarief 0,165 euro per kubieke meter. Het waterleidingbedrijf heft de belasting elk jaar over het jaarverbruik tot een hoeveelheid van 300 m3. Het gemiddelde waterverbruik in Nederland van huishoudens is volgens het NIBUD ongeveer 182 m3 per jaar.

In 2011 was bij de onderhandelingen over het Vijfpartijenakkoord (met VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) juist sprake van het helemaal afschaffen van de leidingwaterbelasting. Dat ging uiteindelijk niet door. Volgens waterbedrijf Dunea had het voor een huishouden met vier personen een lastenverlichting van ongeveer 35 euro per jaar betekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl