NOS NieuwsAangepast

Supertaks op spaargeld geopperd

Een groep economen van het IMF speelt met het idee om eenmalig een superbelasting van 10 procent te heffen op het spaargeld in de eurozone. Daarmee zou in één klap het enorme schuldenprobleem van de meeste landen worden opgelost. Het zou een alternatief zijn voor belastingverhogingen en bezuinigingen.

De economen haasten zich om te zeggen dat het gaat om een louter theoretisch voorstel, een soort rekenoefening dus, maar het is wel een efficiënte oplossing voor het schuldenprobleem. Voor een groep van 15 eurolanden zou met een dergelijke maatregel de staatsschuld teruggebracht worden naar aanvaardbare niveaus van voor de financiële crisis van 2008.

Fair

Het idee van een heffing op spaargeld is niet niet nieuw en steekt af en toe weer de kop op. In 2011 opperde de Boston Consultancy Group al iets dergelijks. Deze adviseurs hadden het toen nog over een heffing van maar liefst 30 procent om uit de crisis te komen. In april dit jaar had Steen Jakobsen, de hoofdeconoom van Saxo Bank, het over een belasting van 10 à 15 procent.

Het laten meebetalen van de burgers aan de crisis met zo'n eenmalige superbelasting is erg ongewoon, maar ook aantrekkelijk, aldus de IMF-economen. "Als het wordt ingevoerd voordat mensen zich eraan kunnen onttrekken en de mensen weten dat het echt eenmalig is, dan zal het niet verstorend werken op hun gedrag, en misschien door sommigen zelfs als fair gezien worden."

Cyprus

In de eurozone is veel spaargeld. Het aanslaan van spaargeld met 10 procent levert Duitsland circa 100 miljard euro op. Op Nederlandse spaarrekeningen stond eind augustus 329 miljard euro. Een eenmalige heffing van 10 procent levert dus bijna 33 miljard euro op, ongeveer net zoveel als opeenvolgende kabinetten nu willen bezuinigen.

De gewone burgers laten meebetalen aan de crisis, waarbij de 'onschuldige' spaarders niet ontzien worden, ligt politiek erg gevoelig. Bij de crisisaanpak van Cyprus moesten spaarders en beleggers ook meebetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl