"Premier Libië ontvoerd om al-Libi"

Aangepast op

De ontvoering van de Libische premier Zeidan is een arrestatie, omdat hij te nauw samenwerkte met de Amerikanen. Dat zegt een Libische militie die de ontvoering heeft opgeëist. De groep was door de regering zelf ingehuurd om veiligheid in de hoofdstad Tripoli te garanderen.

De premier zou in goede gezondheid zijn en goed worden behandeld. Hij wordt vastgehouden op het ministerie van Binnenlandse Zaken, op het departement waar de misdaadbestrijders zitten.

Op de hoogte

De groepering zegt dat Zeidan met de VS heeft samengewerkt bij de arrestatie van Abu Anas al-Libi. Hij werd vorige week overmeesterd in Tripoli en weggevoerd door Amerikaanse commando's. De Amerikanen beschouwen al-Libi als een belangrijke, gevaarlijke terrorist.

De rebellengroep verwijst naar de Amerikaanse minister Kerry, die heeft gezegd dat Libië op de hoogte was gesteld van de Amerikaanse militaire operatie. Volgens een woordvoerder heeft Zeidan daarmee de staatsveiligheid van Libië geschonden

Spoedzitting

Premier Ali Zeidan werd vanmorgen ontvoerd uit een hotel in de hoofdstad Tripoli waar hij woont. Twee bewakers werden ook meegenomen, maar later vrijgelaten.

Vicepremier al-Qadi heeft het kabinet in spoedzitting bijeengeroepen.

Twee jaar na de val van het bewind van kolonel Kadhafi is er nog steeds geen centraal staatsgezag in Libië. Milities hebben de macht in grote delen van het land en milities die samenwerken met de regering klagen dat ze niet betaald worden.