1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

JSF-piloten dit jaar nog van start

Nog voor het einde van dit jaar gaan Nederlandse piloten vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie de Tweede Kamer laten weten. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend 37 JSF's te willen aanschaffen als opvolger van de F-16.

Twee testtoestellen zijn al aangekocht. Vier piloten beginnen deze maand nog aan de theoretische opleiding. In december kunnen ze dan met de testtoestellen gaan vliegen. De vier piloten en ook ongeveer twintig man onderhoudspersoneel worden voorbereid op de operationele testfase, die in 2015 begint.

'Niet uitstellen'

Het gaat volgens Hennis niet om een "onomkeerbare stap". Het kabinet heeft het JSF-besluit wel genomen, maar officieel moet de Tweede Kamer er nog over beslissen. Volgens de minister kan het opleiden van de piloten niet worden uitgesteld, om te voorkomen dat de vliegers onvoldoende ervaring hebben als de operationele testfase in 2015 begint.

De toestellen blijven voorlopig op vliegbasis Eglin in Florida. Eind volgend jaar worden ze dan overgebracht naar vliegbasis Edwards in Californië voor de operationele fase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl