NOS NieuwsAangepast

Turks hof handhaaft coup-straffen

Het Hof van Beroep in Turkije handhaaft de meeste vonnissen tegen oud-militairen die zijn veroordeeld omdat ze zouden hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen. Tegelijkertijd is de veroordeling van tientallen kleinere spelers in deze zaak teruggedraaid.

Vier hooggeplaatste militairen, de hoofdverdachten, kregen in september twintig jaar cel voor hun rol in deze zaak. Die straffen zijn nu nog eens bevestigd. Ook andere topmilitairen blijven vastzitten.

In totaal handhaaft het hof de straffen voor 240 veroordeelden. De veroordeling van 88 anderen is teruggedraaid wegens gebrek aan bewijs. Zij zullen opnieuw terecht moeten staan.

Aanslagen

De legertop was volgens de rechter van plan om Turkije te destabiliseren, onder meer door aanslagen te plegen op moskeeën. Daarmee zouden ze de weg hebben willen vrijmaken voor een militaire coup.

Het land wordt sinds 2002 bestuurd door de islamitische AK-partij. Dat leidt tot spanningen met het leger, dat van oudsher waakt over het seculiere karakter van de Turkse staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl